Prijs Jef Van Ranst

 
 

WAT?

Architect Jef Van Ranst had een droom: jonge talenten opnieuw aan het tekenen krijgen. De tekening, met de hand gemaakt, als uitdrukking van een denk-, doe of ontwerpproces eerder dan de tekening als artistiek artefact.

Jaarlijks zoekt de Stichting Jef Van Ranst naar ontwerptekeningen die een proces, een idee of ruimtelijk voorstel visueel uitdagen, bevragen of uitdrukken.

De gelijknamige Prijs Jef Van Ranst is exclusief voor studenten van alle Vlaamse architectuuronderwijsinstellingen. De Prijs wordt uitgereikt aan één bachelor- en één masterstudent van een van de deelnemende instellingen. Elke instelling dient voor de selectie werken in van twee Bachelor- en twee Masterstudenten. Een professionele jury zal uit de inzendingen laureaten selecteren binnen de lijnen van het ontwerpschetsen met de vrije hand, de procestekening en de tekening als communicatiemiddel.

JURYVOORZITTER:
Dr. Helen Thomas (Drawing Matter)

JURYLEDEN:
Celine Lecouturier (Winnares Prijs Jef Van Ranst - Master Academiejaar 2021-2022)

Dirk Somers (Bovenbouw Architecten)
Jean-Pierre Van Liefferinge (SVR-ARCHITECTS)
Drawing researcher KU Leuven Riet Eeckhout
Architect Ruben Castro (Studio Ruben Castro)

HOE?

De selecties gebeuren op basis van de ontwerpbundels die de studenten begin juli voor hun opleiding moeten indienen bij hun docent architectuurontwerp.

De jury en vertegenwoordigers van de familie Van Ranst, maakt daarna, in overleg met de begeleidende docenten, haar keuze bekend tijdens het jurymoment.

De winnende Bachelorstudent ontvangt € 1000,00. De winnende Masterstudent ontvangt € 1.500,00 en een boeiende stageplaats bij SVR-ARCHITECTS.

Download hier de selectieprocedure

Voor meer vragen en deelname kan u terecht bij de docenten architectuurontwerp

KU Leuven - Architectuur
Robin Schaeverbeke
robin.schaeverbeke@kuleuven.be

KU Leuven - Ingenieur Architectuur
Ivo Vanhamme
ivo.vanhamme@kuleuven.be

UAntwerpen
Mie Robbe
Mie.robbe@uantwerpen.be

UGent
Kris Coremans
Kris.coremans@ugent.be

UHasselt
Saidja Heynickx
Saidja.heyninckx@uhasselt.be
Iwert Bernakiewicz
Iwert.bernakiewicz@uhasselt.be

 
 

DE JURY

Juryvoorzitter

Dr. Helen Thomas was 4 jaar actief voor het Victoria & Albert Museum in Londen waar ze de ontwikkeling en integratie uittekende voor de nieuwe verenigde "RIBA+V&A Architectural Drawing" collecties.

Nadien focust ze zich op de interpretatie van architectuur tekenen door haar samenwerking met Drawing Matter. Dr. Thomas is auteur en co-uitgever van meerdere publicaties over schetsen en tekenen waaronder: Drawing Architecture (Phaidon 2018); Architecture Through Drawing (Lund Humphries, 2019) en Hybrid Practitioners (University of Leuven Press, 2022); en essays over de tekeningen van Marie-José Van Hee, Petra Blaisse en Stan Allen.

Juryleden

En vertegenwoordigers van de familie Van Ranst